Logo
Szállítás: HU

Belépés
Rendelés állapota
Voucher for clothing 🍦 20% off on top >
Huge BIKE SALE 🚲 up to 50% OFF >

Inner bearing

A középcsapágy egyike azoknak központi alkotórészeknek, amelyek mindegyik kerékpárnál megtalálható. Ez a csapágy kapcsolódik a hajtókarral és a fejlődése egy hosszú múltra tekinkt vissza. Az eredmény számos különböző „szabvány”, amely ma nagyon sok zavart képes okozni.

Egy középcsapágy vásárlásakor két pontra kell figyelni:

  1. a csapágynak illeszkednie kell a vázba,
  2. a csapágynak a hajtókarhoz is illeszkednie kell.

Kapcsolódás a vázhoz:
A vázak alapján különböző típusú a középcsapágyak léteznek. Nagyban úgy lehet különbséget tenni köztük, hogy egyeseket becsavarozni, míg másokat bepréselni szükséges a vázba.

Angol menetes (BSA)
Az elmúlt pár évben ez a középcsapágy számított „szabványnak” a hegyi kerékpárok és számos országúti között. A menet nagysága 1,37” x 24tpi (threads per inch), ahol a jobb csapágyhéjnak balmente, a bal csapágyhéjnak jobbmenete van. A váz csapágyház szélessége 68 mm vagy 73 mm.

Olasz menetes (ITA)
Eredetileg „szabványméretnek” számít a olaszországi országútiknák, innen is a név. A csapágyhéjak mindig jobbmenetesek és a nagyságuk: 36 mm x 24.
A váz csapágyház szélessége 70 mm.

BB30 / Pressfit 30
Egy Cannondale által életbe hívott „szabványából” présselt középcsapágyas vázhoz és egy 30 mm hajtókartengely átmérővel. A váz középcsapágy háza 68mm vagy 73mm, a csapágy külső átmérője 42 mm. Azonos mérettel a Pressfit ahhoz is hozzájárult, hogy ezt a nevet a Sram gyár ill. a Truvativ leányvállalata „ szabványként” használja.

Shimano Pressfit
A Shimano többféle változattal állt starthoz. A közös hasolóság bennük, hogy egy 24mm hajtókartengellyel és egy 41 mm csapágy külsőátmérővel rendelkeznek.
A különbségek csupán a váz középcsapágy ház szélességben rejlenek: 86,5 mm vagy 92 mm.

Kapcsolat a hajtókarral
Ahogy a tengelyeknél, a hajtókar beépítésénél vannak különböző építésmódi feltételek. Az elmúlt időkben gyakran használtak „patroncsapágyat” BSA vagy ITA menettel használatra, amely a tengellyel össze voltak kapcsolva. A hajtókarok mindkét oldalon felcsavarozva lettek.

Négyélű tengely
A legrégebbi tengelyforma egy kúpos négy éllel a végén, amelyre a hajtókart hajtókar csavarokkal középen besajtolták. Hátránya a rögzítés kopása és a különböző leszereléshez használt lehúzók.

Bordás tengely
A négyélű tengely továbbfejlesztett változó a bordás tengely. A Shimano „szabványos” oktalink-ja és a szabad ISIS „szabvány” még mai is gyakori. Egymás közt azonba nem kompatibilisek. Egy különleges eset a keskeny Oktalink-fogazat a Shimano Dura-Ace hajtókar.
A bordás tengelyeknél mindkét hajtókar középen csavarokkal kerül bepréselésre és csak lehúzóval lehet eltávolítani.

Tengely kétrészes hajtókarnál
Akutálisan egy olyan hajtókar rendszer került véghezvitelre, amelynél a tengely nem a középcsapágyba került rögzítésre, hanem a jobb hajtókarban került elrejtésre. A csapágyat a vázba becsavarjuk vagy egyeseket bepréselik. A tengelyt egyszerűen átdugjuk és a bal hajtókarral rácsavarjuk. Arra figyelni kell, hogy a belső csapágyátmérő és a hajtókaron lévő tengely átmérője összhangban legyen. Ahogy a csapágy beépítési szélessége és a hajtókarnak is egyezniük kell egymással. A rendszer előnye egy nagyobb fesztáv és azzal egy hosszabbított élettartam valamint a könnyű le- és felszerelés.

Beépítéshez megjegyzés:
A vázat minden esetben elő kell készíteni a középcsapágy beépítéshez. Ehhez tartozik többek között a menet kivágás és a „ház” kimarása. Csak ha az oldalak párhuzamosak egymással akkor tud a csapágy megakadás nélkül forogni. Ellenkező esetben a csapágy idő előtt elkopik.

 
AJAX Loader Icon